Vláknina - aké sú jej benefity? Kde ju nájdeme?

Nesprávna výživa sa veľkou mierou podiela na vzniku civilizačných ochorení. Je vedecky dokázané, že nedostačný príjem vlákniny prispieva k ochoreniam ako : - rakovina hrubého čreva
- chronická zápcha
- cukrovka
- obezita
ČO JE VLASTNE VLÁKNINA?
Je to zložka rastlinnej stravy, ktorá nie je štiepiteľná našimi tráviacimi enzýmami. Nepodlieha v tráviacom trakte hydrolytickému rozkladu (nevstrebáva sa do systému). Vláknina môže byť čiastočne, alebo úplne fermentovaná (kvasená) v hrubom čreve. Počas cesty, ktorú vláknina absolvuje v našom tráviacom trakte, plní viacero funkcií. Vláknina sa delí na dve kategórie a to:
ROZPUSTNÁ VO VODE - dokáže fermentovať baktérie v hrubom čreve. Výsledkom je produkcia mastných kyselín, ktoré sú energiou a ochranou pre bunky v čreve. V spojení s vodou sa vytvára v čreve hustý gél, čím spomaľuje vstrebávanie glukózy a znižuje tak hladinu cholesterolu v krvi. Najlepším zdrojom tejto vlákniny pre telo sú ovsené vločky, strukoviny (hrach, fazuľa, kukurica), obilniny, orechy, jahody, jablká, citrusy a rôzne druhy semiačok.
NEROZPUSTNÁ VO VODE - v spojení s vodou sa jej objem nijako zvlášť nemení. Vďaka tomu pomáha tráveniu a znižuje riziko vzniku hrubého čreva. Nájdeme ju najmä v celozrnných potravinách, v ryži, zemiakoch, mrkve a listovej zelenine.
AKÉ SÚ JEJ ĎALŠIE BENEFITY?
✅ vyvoláva pocit sýtosti - po jej konzumácií je objem jedla v žalúdku väčší ako pri jedlách s porovnateľným obsahom kalórií. Teda pocit zasýtenia bude dlhšiu dobu.
✅ pomáha vstrebávať nutrienty.
✅ podporuje vznik a aktivitu našich probiotických baktérií v čreve.
✅ reguluje stolicu
Denný príjem vlákniny by mal byť adekvátny k dennému príjmu kalórií. Na každých 800 kalórií by sme mali prijať cca 13 g vlákniny.
S vlákninou nezabúdajte príjmať aj dostatočné množstvo vody.